ALEGE FERICIREA



de Nadia Cupşa cu dedicaţie pentru sora mea iubită

Ce este fericirea?

 „Orice om vrea să fie fericit, dar pentru a reuşi trebuie să afle întâi ce e fericirea.”  spune Jean Jacques Rousseau.
Psihologii spun că fericirea este „gradul în care o persoană evaluează pozitiv calitatea vieţii sale în ansamblu”. Cu alte cuvinte, fericirea exprimă în ce măsură unei persoane îi place viaţa pe care o trăieşte.
Înainte de a intra în miezul acestui subiect fascinant este important să ştim că ceea ce ne determină fericirea sau nefericirea nu sunt circumstanţele sau condiţiile exterioare, ci atitudinea mentală sau reacţia noastră la acele circumstanţe. Cu alte cuvinte fericirea sau nefericirea vin din interior şi nu din exterior. Este important să ştim că atâta timp cât noi cu noi înşine nu ştim să fim fericiţi, nu vom ştii să fim fericiţi nici într-o relaţie oricâte premise ale fericirii ar avea. Nimeni nu poate fi fericit în locul tău.
În dicţionarul limbii române „fericirea” este definită ca stare de mulţumire sufletească intensă şi deplină, stare de satisfacţie deplină, beatitudine.
Două persoane pot reacţiona foarte diferit în aceiaşi situaţie: în timp ce una poate deveni anxioasă sau chiar tensionată, cealaltă poate să menţină o stare de pace şi fericire.
      Există o legendă care spune că ne naştem în acestă viaţă precum nişte diamante perfect pure, fără nicio zgârietură şi fără cusur. Pe măsură ce trecem prin diferite încercări şi greutăţi ale vieţii, strălucirea noastră interioară devine din ce în ce mai palidă, fiind ascunsă sub o crustă, iar marea majoritate a adulţilor ţin ascuns cu mare dibăcie acest diamant, uneori chiar şi faţă de ei înşişi. 
     Merită să remarcăm că atât diamantul cât şi cărbunele au la bază atomul de carbon, metaforic vorbind, singura diferenţă este că diamantul gestionează stressul extraodinar de bine.
.
Poţi râde mereu şi mereu la aceiaşi glumă?

Un înţelept vorbea publicului şi la un moment data a spus o glumă. Oamenii au râs cu poftă. După câteva minute, vorbitorul a spus din nou aceiaşi glumă. De această dată mai puţini oameni au râs. După alte câteva minute, înţeleptul a repetat din nou aceiaşi glumă. De această dată nu a mai râs nimeni. Unii dintre oameni au zâmbit uşor, în timp ce mulţi dintre ei priveau miraţi şi alţii au început să se foiască, cumva încurcaţi de ceea ce se petrecea. Înţeleptul a rămas  nemişcat şi i-a privit până când auditoriul s-a liniştit şi nu se mai auzea nici o şoaptă din sală. Atunci le-a spus: - Vă este clar că nu puteţi râde mereu şi mereu la aceeaşi glumă. Dar vă este clar de ce puteţi plânge mereu şi mereu pentru acelaşi lucru?

Care este sursa adevăratei fericiri?

Diverse religii şi tradiţii au evidenţiat faptul că în noi există un rezervor de bucurie, fericire, iubire, pace şi înţelepciune. El a primit diverse nume cum ar fi: “Sinele divin”, ”Sinele nemuritor”, ”Sursa”, ”Spiritul”, “Scânteia divină”, “Atman”. Aici în profunzimile fiinţei noastre este important să pătrundem pentru a avea acces la fericirea adevărată. Vestea cea bună este că această sursă a adevăratei fericiri o avem în permanenţă cu noi!!! Transformarea atitudinilor mentale într-o manieră pozitivă ne permite să ne apropiem din ce în ce mai mult de această sursă. „Drumul spre fericire cere timp , efort şi răbdare.”  spune Dalai Lama dar „Un drum de 1000 de mile incepe cu un prim pas.” mai spune un proverb chinezesc.
            Pentru a fi mereu fericiţi tot ce ne rămâne de făcut este să ne corectăm atitudinile mentale sau altfel spus să reprogramamăm biocomputerul interior. Nu există în univers o lege care să ne determine să ne fie frică de ceva sau de cineva sau care să  ne provoace teamă, furie sau o anumită stare neplăcută.Aceste programările defectuaose din minte ni le-am structurat în primii ani de viaţă, când structura noastră mentală era încă imatură. Din păcate, cea ce am experimentat şi programat atunci încă mai controlează în foarte mare măsură reacţiile noastre faţă de lume chiar şi azi.

Jocul misterios al vieţii

Viaţa este un misterios joc divin – câteodată câştigi iar alteori pierzi. Tocmai de aceea îţi propun un joc:
Gândeşte-te! Şi dacă totul este exact aşa cum trebuie să fie?!  
        Acum acceptă orice ar conţine momentul prezent, acceptă-l ca şi cum l-ai fi ales – abia apoi acţionează!  Aceasta o să-ţi transforme în mod miraculos viaţa. Trecutul nu mai există şi viitorul este potenţial putem trăi plenar doar acum în acest moment prezent pentru că doar Aici şi Acum putem cu adevărat acţiona. Dacă nu acţionăm prompt în viaţă, chiar Aici, chiar Acum, probabil că nu o vei face nici peste zece minute, nici peste o zi şi cine ştie poate niciodată.

„Dacă aştept să fiu fericit, 
Voi aştepta la nesfârşit;
Dacă sunt fericit acum, 
Voi fi fericit pentru totdeauna.” 
                           Er. M. K. Gupta

Oamenii care îşi amână mereu fericirea sunt precum nişte copii care încearcă mereu să prindă curcubeele şi cu cât vor alerga mai repede după el, cu atât şansele de a se bucura de el sunt mai mici.
Azi aleg fericirea şi să mă minunez de fiecare curcubeu :-)
Eşti gata să o faci? Dacă ai răspuns cu DA fericirii, ai ales bine şi în curând te vei convinge şi de rezultat.

Citeşte şi:

Cum mă programez pentru consiliere
Călătoria printre emoţiile mele
Vindecarea emoţională şi încredere în sine

Știi persoane cărora această resursă le-ar fi de folos?
 Trimite-le un link al articolului pe e-mail sau rețelele de socializare.
Iți mulțumesc. Și sperăm, că și ei.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce-si doresc femeile?

Dezvoltare personala, Psihodrama, Autocunoastere

Grup de reală conectare, București