TEST DRAGOSTE SAU DEPENDENŢĂ


de Nadia Cupşa
Acest test este orientativ şi  poate să îţi dea indicii clare dacă în relaţia în care te afli s-a păstrat vie şi curată  iubirea sau datorită unor răni emoţionale nevindecate din trecut ea a devenit dependenţă. Oricarea ar fi rezultatul acestui test, soluţiile îţi sunt mereu la îndemână.
Urmăreşte să răspunzi cât se poate de sincer cu DA sau NU la următoarele întrebări.

  1. Ai fost adesea în situaţia de a realiza că este necesar să pui capăt unei relaţii care este  pentru tine în mod evident chinuitoare, tensionantă şi lipsită de fericire şi totuşi nu ai avut forţa să o faci?
  2. Atunci când ai ieşit dintr-o astfel de relaţie preponderent tensionantă şi chinuitoare de cuplu ai urmărit imediat după aceia să începi o nouă relaţie de cuplu, chiar şi atunci când noua relaţie era în mare măsură asemănătoare cu relaţia de cuplu căreia tocmai i-ai spus stop? 
  3. Atunci când încă din primele luni de relaţie sesizezi că relaţia este în mare măsură asemănătoare cu relaţia de cuplu căreia tocmai i-ai spus stop, ai tendinţa de a face supraeforturi pentru a o face să meargă? 
  4. S-a manifestat adeseori în tine pornirea de a consuma mai multă sau mai puţină mâncare, alcool sau chiar droguri, atunci când „sufereai din dragoste”? 
  5. Te-ai gândit fie şi o singură dată să te sinucizi în urma unei suferinţe care a apărut din dragoste? 
  6. Se petrece adesea să te simţi în mod excesiv responsabil pentru ceilalaţi, uitând totodată în felul acesta aproape complet de tine? 
  7. Te simţi vinovat/vinovată atunci când în mod firesc obţii sau ţi se oferă atenţia, bunătatea sau iubirea pe care o meriţi şi care ţi se cuvine? 
  8. Simţi o teamă pregnantă şi iraţională că vei fi abandonat/abandonată de fiinţa iubită sau chiar parăsit/părăsită? 
  9. Ţi-ai pierdut chiar şi pentru câteva zile capacitatea de a simţi sau de a-ţi exprima emoţiile afective sau de a mai trăi iubirea, în urma unei suferinţe din dragoste? 
  10. Ai rămas vreodată într-o relaţie lipsită de iubire, din motive cum ar fi vina sau frica de a fi singur/singură? 
  11. Ai acceptat să intri în relaţii sau situaţii în care ştiai de la bun început că nu te fac fericit/fericită? 
  12. Te simţi atras/atrasă de persoane care au probleme cu alcoolul, drogurile, violenţa, persoane care se află într-o relaţie de cuplu, căsătorite sau care nu sunt disponibile din punct de vedere emoţional şi afectiv? 
  13. Ai fost adesea în situaţia de a fi preocupat/preocupată mai mult de faptul de a face relaţia să mergă, decât de starea ta de bine şi echilibru?
Interpretarea testului:
Dacă răspunsul este cu DA la 5 sau mai multe întrebări, aceasta evidenţiază că te afli într-o stare de dependenţă afectivă.
Dacă răspunsul este cu DA la 7 sau mai multe întrebări, aceasta evidenţiază că starea de dependenţă afectivă este în cazul tău cronică.
Dacă răspunsul este cu DA la 10 sau mai multe întrebări, aceasta evidenţiază în cazul tău o mare carenţă afectivă şi că este posibil chiar să trăieşti în acest moment o stare de gol lăuntric.
O relaţie de dependenţă afectivă afectează întreaga fiinţă, poate dizolva propria personalitatea, poate pune în pericol  sănătatea şi de cele mai multe ori nu are loc fără consecinţe.
 Dacă sesizaţi că vă aflaţi în acestă stare este necesar să vă daţi seama că este în primul rând necesar să vă vindecaţi emoţional şi apoi să învăţaţi să iubiţi şi să fiţi iubiţi. Dacă indicele acestui test este destul de mare ar fi indicat pentru tine să cauţi ajutorul unui psihoterapeut sau chiar un grup de suport pe acesată temă. Mult succes în a face alegerile care îţi îndreaptă paşii spre fericirea şi iubirea pe care le meriţi.
Dacă doreşti să ne împărtăşeşti experienţa ta sau simţi că ai nevoie de un grup de dezvoltare personală şi autocunoaştere  pentru a te susţine în desprinderea de obiceiurile nesănătoase, scrie-ne pe adresa de email nadia.cupsa@gmail.com


Știi oameni cărora această resursă le-ar fi de folos?
Trimite-le un link al anunțului pe e-mail sau rețelele de socializare.
Iți mulțumim. Și sperăm, că și ei.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce-si doresc femeile?

Dezvoltare personala, Psihodrama, Autocunoastere

Grup de reală conectare, București