RÂSUL - SĂNĂTATE CURATĂ



           
            Motto: “Veselia intensă şi copleşitoare este mai importantă decât orice medicament”afirmă doctorul Pach Adams

       
Cât ai râs azi?

            Este binecunoscut faptul că un copil râde de 300 de ori pe zi , iar un adult doar de 15 ori pe zi, în medie. Nu disperaţi! Această maladie a  vârstei mature poate fi curarisită. A fost concepută în acest sens o formă inedită de terapie – râsoterapie – care cuprinde unele exerciţii simple, care vor declanşa râsul. Această metodă are tehnici de amplificare a bunei dispoziţii şi unele tehnici clasice de râs generalizat.
            Totuşi acestă formă de terapie este cât se poate de serioasă. În cadrul acestui proces perfect natural de terapie ilariantă, nu sunt folosite glumele clasice, iar exerciţii care se realizează sunt foarte serioase, chiar dacă este vorba despre râs. Serioase sunt şi motivele care îi vor reuni pe cei deschişi şi plini de curiozitate, să apeleze la o asemenea şedinţă de terapie, cum ar fi: stresul, tensiunile, frustrarea, închistarea, anxietatea şi insecuritatea ambiantă, tristeţea melancolia, singurătatea, necesitatea de a aplifica fericirea şi optimismul. Această metodă de terapie ajută foarte mult la însănătoşire. Se ştie că o persoană optimistă se însănătoşeşte mai repede şi tot ea se îmbolnăveşte mai greu.

            Benefiiciile râsului

            În cadrul unor astfel de şedinţe de grup, vom râde de noi înşine şi vom râde cu ceilalţi, dar niciodată de ceilalţi. De multe ori întalnirile terapeutice vor consta  dintr-o succesiune de hohote de râs, uneori hohote intense de râs, care pot părea pentru unii nebuneşti sau alte ori în a râde de problemele vieţii, alteori în râs fără motiv asemenea unor copii plini de spontaneitate şi veselie. Deşi la prima vedere acesta pare ceva uşor, pentru unele persoane poate fi ceva destul de dificil, mai ales pentru cele care datorită inhibiţiilor, tensiunilor de tot felul, exigenţei autocontrolului, responsabilităţilor, grijilor şi „seriozităţii” excesive le-a fost răpită puţin câte puţin această capacitatea uluitoare de a râde, abilitate care era un dat firesc a fiecăruia pe vremea când eram copii. Nu numai că adulţii râd de 20 de ori  mai puţin decât copiii, dar şi timpul consacrat acestei activităţi eminamente benefice şi profund regenerante a scăzut ca durată de la 18 la doar 6 minute pe zi în ultimii 50 de ani, conform studiilor facute de psihologul german Michael Titze. Asta ar putea ridica un mare semn de întrebare.
            Dacă râsul are atâtea efecte binefăcătoare, cum l-am putea provoca într-un mod într-un mod cât mai eficace? Glumele obişnuite pe lângă nuanţele la care suntem sau nu sensibili, au şi unele dezavantaje, cum ar fi faptul că uneori nu putem râde mereu şi mereu la aceleaşi glume. Ştiind aceasta , ne întrebăm, oare de ce nu am râde în hohote ore în şir, fără motiv. Inspirate  de anumite metode milenare de respiraţie yoghină au fost concepute o serie de exerciţii simple şi eficiente de stimulare a ilarităţii care sunt totodată forme foarte eficiente de masaj antistres. Şedinţele de râsoterapie sunt indicate a se realiza dimineaţa, pentru a începe ziua într-o cât mai bună stare de spirit şi pentru a ne păstra starea tonică de bună dispoziţie cât mai mult timp posibi pe durata întregii zile. Sedinţele de râs se realizează în grup şi este important să fie interactivă şi cât mai veselă, pentru a facilita astfel râsul spontan.Bineînţeles, ulterior putem să aplicăm metodele şi singuri acasă câte o jumâtate de oră dimineaţa.
            Râsoterapia poate face miracole mai ales în cazul tuburărilor somnului, migrene, tensiuni musculare, stres, imunitate scazută, frustrări, iritabilitate, frigiditate, probleme de concentrare, lipsa poftei de mâncare, lipsei de energie, apatiei, dar şi împotriva singurătăţii, tabagismului sau a alcoolismului.Terapia prin râs este înainte de toate o armă împotriva singurătăţii şi a lipsei de comunicare. Scopul esenţial al acestei metode terapeutice este acela de a ne ajuta să ne exprimăm spontan emoţiile şi să înlăturăm inhibiţiile şi închistările.

           

Distracţie perfect naturală

            Foarte bună pentru sănătate şi mai ales pentru psihic, aceste şedinţă reuneşte oamenii de toate vârstele şi de toate categoriile sociale,pentru efectuarea unor exerciţii profund naturale şi euforice, exerciţii care ne dă dreptul să râdem de dragul râsului, fără motiv şi fără jenă. O idee despre efectele şi modul de aplicare a râsoterapiei a putut fi urmărit în filmul Pach Adams, un doctor trăznit (1998) cu Robin  Williams. Terapie prin râs este o metodă ce implică o practică plină de bucurie comunicativă, care se realizează pe parcursul unei şedinţe săptămânale şi constituie o excelentă distracţie perfect naturală.
            Studiile ştiinţifice facute despre această metodă arată că râsul întăreşte sistemul imunitar şi combate pe cale perfect naturală durerea. La nivel celular şi chiar molecular, râsul constituie un stres pozitiv (eustres) ceea ce duce la reducerea hormonilor de stres şi are efecte  profilactice şi chiar cicatrizante, creşte foarte mult şi armonios secreţia de serotonină hormonul fericirii.
               Haideţi să râdem copios şi sănătos, e un dar pe care merită să îl păstrăm.
           

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce-si doresc femeile?

Dezvoltare personala, Psihodrama, Autocunoastere

Grup de reală conectare, București