INTIMITATEA – CHEIA FERICIRII ÎN CUPLU

de  Nadia Cupşa  

Magia îndrăgostirii

Marea majoritate a fiinţelor umane au pe trupul cel tainic al sufletului multe traume şi răni emoţionale, dar cu toate acestea, atunci când trăiesc magia îndrăgostirii, preferă uneori să pretindă că de fapt ele nu au avut şi nu au vreo rană emoţională şi nici vreo traumă în sfera sufletului. Cel mai adesea se consideră atât de norocoşi că au reuşit să depăşească, pentru un moment, teama de a se îndrăgosti şi iubi din nou, încât ajung să pretindă, mai întâi în propii lor ochi şi apoi chiar în ochii fiinţei iubite, că trecutul nu le-a lăsat în suflet nicio traumă şi nicio cicatrice emoţională.
Într-un anume fel am putea spune că aceasta este o tentativă stângace, pe care unele fiinţe umane le au, în a-şi exprima afecţiunea faţă de fiinţa iubită. Iată câteva exemple în acest sens: “lasă, mai bine să nu ştie el cât de mult mi-e teamă că aş putea fi părăsită”, “lasă mai bine să nu ştie ea, că eu am avut şi încă mai am uneori probleme din cauza depresiei”, “nu e cazul să-i spun că uneori eu am probleme cu erecţia, pentru că eu sper ca aceste probleme să se rezolve de la sine”, “lasă mai bine nu-i spun că eu sunt un  împătimit al jocurilor pe calculator.”
Cel mai adesea, atât femeile, cât şi bărbaţii care se află într-o asemenea situaţie au următoarea justificare:’ îmi doresc să-i dăruiesc numai ceea ce este mai bun în mine, fără a-i spune de problemele cu care m-am confruntat sau mă confrunt, sau despre traumele mele sufleteşti.’


Mă vindec emoţional şi îmi amplific astfel curajul şi iubirea

Este imporatant să ne amintim zicala din popor care spune “de ce ţi-e frică, tocmai de aceea nu scapi”, pentru că în asfel de situaţii frica este cea care împarte cărţile. De aceea este foarte important sa acţionăm pentru anihilarea acestor frici, pentru a vindecarea traumele emoţionale, pentru a avea astfel acces la resursele noastre interioare şi să putem avea o stare de autenticitate şi curaj. În caz contrar vom observa că orice am face pentru a controla această frică, totuşi este mai puternică decât noi. Înţelepţii spun că trebuie să ne fie frică doar de frică, chiar dacă la prima vedere acesta pare un paradox, dar dacă privim lucrurile din punct de vedere al legii rezonanţei, al legii atracţiei, ne vom putea da seama că această afirmaţie este izbitor de adevărată.
Atunci când acumulăm foarte multă frică în fiinţa noastră, aceasta ne face să ne înfricoşăm de tot şi de toate, iar reacţiile involuntare care le declanşează în interiorul nostru, depăşesc de multe ori voinţa noastră. O viaţă care este în mod preponderent bântuită de frici este deja am putea spune o viaţă plină de suferinţă, un infern.
Ne putem da seama cât de important este pentru noi să ne amplificăm curajul şi să urmărim fără întârziere să vindecăm traumele emoţionale cu care ne confruntăm. Dacă spre exemplu, vă temeţi foarte mult ca nu cumva să fiţi abandonat/ă şi nu vorbiţi cu fiinţa iubită despre această teamă, creaţi în felul acesta, într-un mod inconştient,condiţiile propice pentru a fi abandonată, datorită proceselor de rezonanţă care se declanşează în felul acesta. Iar când aştepaţi în mod constant să fiţi abandonat sau abandonată aceasta nu va întârzia să se producă, datorită rezonanţei pe care o hrăniţi în mod constant. Acest abandon se produce chiar dacă fiinţa iubită vă iubeşte foarte mult şi nu intenţionează să vă abandoneze, dar datorită faptului că am păstrat constant acestă frică şi am alimentat-o încă de la bun început, prin refuzul de a învăţa lecţia de viaţă care ne-a transmis-o experienţa anterioară,  rezultatele nu vor întârzia să apară.  De aici ne putem da sema cât de important este să vindecăm  traumele emoţionale şi să înlocuim în noi aceste frici cu energiile curajului şi ale iubirii, cu accesul la resursele noastre interioare.


Mă iubesc şi mă accept aşa cum sunt
  
La fel se produc lucrurile aproape de fiecare dată cu temerile şi fricile profund ancorate în universul nostru lăuntric. Exact aşa se petrec lucrurile dacă alimentăm frica de a nu fi apreciat şi apreciată, de a nu fi suficient de inteligent sau inteligentă, de a nu fi frumoasă, de a nu fi manipulat, de a nu fi agresat sau de a nu rata, în loc să alimentăm exact opusul lor: curajul de a primi aprecieri, încrederea în inteligenţa noastră, în frumoseţea noastră unică, curajul de a spune NU, atunci când este necesar, curajul de a reuşi.
Ne putem da seama cât de important este ca în cadrul relaţiilor noastre de cuplu, să fim sinceri şi să vorbim deschis despre aceste frici, despre traume, despre problemele sau conflictele noastre interioare pe care le avem. Primul pas pentru a avea o relaţie de cuplu fericită este sinceritatea în primul rând faţă de noi înşine şi faţă de celălalt în conştientizarea cu claritate a acestor frici şi conflicte interioare. Aceasta face să ne obiectivăm de unde plecăm în această călătorie numită relaţia de cuplu.


Împărtăşirea - cheia intimităţii profunde în cuplu

Cu toţii suntem pe drumul creşterii şi dezvoltării noastre interioare şi spirituale, iar atunci când împărtăşim cu francheţe şi sinceritate cu fiinţa iubită, toate temerile şi fricile noastre, aceasta deschide drumul pentru a avea o intimitate profundă în cadrul relaţiei noastre de cuplu. Comunicarea sinceră şi deschisă a temeilor şi fricilor care ne bântuie, etalarea lor cu sinceritate la vedere, este un prim pas important pentru a găsirea soluţiilor cele mai eficiente şi adecvate pentru a acţiona prompt în anihilarea lor şi pentru a nu le mai lăsa să ne conducă viaţa. Negarea are un rol inconştient de a ne proteja de adevăruri dureroase. Conştientizarea este primul pas care sparge zidurile negării, prin intermediul căruia noi reuşim să recunoştem sau să vedem adevarul pe care il percepeam traumatizant pt noi.  
A proceda în felul acesta cât mai repede, va genera în fiinţa care ne iubeşte, imboldul de a ne ajuta, de a fi alături de noi şi de a ne îmbrăţişa cu compasiune. Aşa cum frica dispare atunci când apare lumina, tot astfel frica este anihilată şi fuge atunci când în felul acesta ne expunem energiilor binefăcătoare, vindecătoare şi divine ale iubirii veritabile şi împărtăşite. Atunci când vom urmări şi vom acţiona în a vindeca rănile noastre din trecut, ne dezbrăcăm de armura ce ne făcea să-l ţinem la distanţă pe celălalt şi-l invităm astfel să patrundă în intimitatea fiinţei noastre, în intimitatea sufletului nostru.
Vom sesiza că procesul de vindecare emoţională va deveni în scurt timp pentru voi o modalitate plăcută, rapidă şi eficientă prin compensarea energiilor fricii, cu energiile bucuriei, încântării, fericirii, susţinerii reciproce şi iubirii. Este important să golim paharul suferinţei, pentru  a putea face astfel loc şi a ne deschide pentru a primi  şi accepta tot ceea ce este mai bun şi mai frumos, atât în noi cât şi în afara noastră. Vom deveni astfel capabili să ne bucuram din toată inima de acest minunat dar care ne este oferit: viaţa şi dreptul nostru căpătat prin naştere la iubire şi fericire.

Psihoterapeut Nadia Cupşa  
Pentru programări: tel. 0752472214


 Știi oameni cărora această resursă le-ar fi de folos?
Trimite-le un link al anunțului pe e-mail sau rețelele de socializare.
Iți mulțumesc. Și sperăm, că și ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce-si doresc femeile?

Dezvoltare personala, Psihodrama, Autocunoastere

Grup de reală conectare, București