TEST PSIHOLOGIC DE EVALUARE A INTELIGENŢEI RELAŢIONALE






Ce este Inteligenţa Relaţională?
 

Inteligenţa Relaţională ne indică punctul de pornire pe scala abilităţilor relaţionale și poate fi măsurată  prin calitatea relaţiilor pe care le stabilim cu persoanele importante din viaţa noastră, fie că este vorba de relaţia de cuplu sau de relaţia cu sine. Nici inteligenţa cognitivă și nici cea emoţională nu sunt suficiente pentru calitatea unei relaţii. Sunt necesare și importante, dar nu suficiente. 
Conform lui Jacques Salome, o persoană are un Coeficient Relaţional înalt atunci când propune relaţii pline de energie, creativitate și în același timp stimulative, cu ceilalţi și cu sine însăși. Un Coeficient Relaţional scăzut este atunci când fiinţa întreţine relaţii care o consumă din punct de vedere energetic sau întreţine relaţii toxice, atât pentru ceilalţi cât și pentru propria persoană.

Aici apare un paradox: deși pentru o relaţie este nevoie de cel puţin două persoane, a fi inteligent relaţional nu depinde de celălalt, ci este propria responsabilitate și libertate. 

Este suficient ca unul dintre participanţii relaţiei să acţioneze inteligent din punct de vedere relaţional, pentru ca relaţia să se transforme în bine. Primul pas în creșterea Inteligenţei Relaţionale este identificarea nivelului pe care ne aflăm în acest moment.




Test de evaluare a Inteligenţei Relaţionale

Citește enunţurile de mai jos și notează în dreptul fiecăruia cifra corespunzătoare răspunsului tău sincer. La sfârșit calculează suma scorurilor și vei vedea în ce categorie te încadrezi din punct de vedere al inteligenţei relaţionale. Punctajul se acordă astfel:


Niciodată - 1
Rareori - 2
Ocazional - 3
Deseori - 4
Foarte des - 5




1.Mă interesează să îi comunic iubitului meu/iubitei mele iubirea ce o simt . 

2.Iniţiez zilnic conversaţii cu iubitul meu/iubita mea privind planurile pentru aceia zi.


3.Plănuiesc evenimente și activităţi care ne fac plăcere și în timpul cărora să ne putem amuza și să ne putem juca împreună (fără copii).

4.Iniţiez rememorarea experienţelor frumoase sau deosebite care ne-au apropiat.

5.Plănuiesc întâlniri speciale, astfel încât să putem petrece timp împreună.

6.Iniţiez atunci când  este necesar, conversaţii cu iubitul meu/iubita mea privind acele domenii care îmi trezesc sentimente de supărare sau de furie.

7.Iniţiez zilnic conversaţii cu iubitul meu/iubita mea privind aspectele pe care le trăiește sau le-am trăit în aceia zi.

8.Ascult ce-mi povestește iubitul meu/iubita mea despre toate aspectele vieţii sale.

9.Iniţiez discuţii despre conflictele rămase nerezolvate.

10.Iniţiez discuţii pe tema aspectelor ce par dificil de discutat.

11.Sunt deschisă/deschis faţă de iubitul meu/iubita mea în privinţa temerilor care le am în viaţă.

12.Iniţiez discuţii privind aspectele la care visează iubitul meu/iubita mea.

13.Sunt deschisă/deschis faţă de iubitul meu/iubita mea în ce privește secretele din trecutul meu.

14.Sunt sinceră/sincer cu privire la diferenţele dintre opiniile iubitului meu/iubitei mele și opiniile mele.

15.Îi comunic iubitului meu/iubitei mele recunoștinţa când îmi împlinește nevoile și legat de aspectele care le apreciezi.

16.Îmi complimentez iubitul/iubita când îndeplinește diferite sarcini în locul meu.

17.Plănuiesc evenimente și petreceri la care participă și alte cupluri.

18.În timpul conflictelor cu iubitul meu/iubita mea am capacitatea de a-mi controla mânia și frustrarea.

19.Evit remarcile dispreţuitoare și alte remarci negative în relaţia noastră.

20.Iubitul meu/iubita mea simte că îmi pasă și că sesizez atunci când suferă sau nu se simte bine.

21.Știu ce nevoi afective are iubitul meu/iubita mea.

22.Comunic sincer cu iubitul meu/iubita mea despre nevoile mele afective.

23.Plănuiesc acţiuni recreative pe care le putem face împreună.

24. După ceartă inițiez reconcilierea.

25.Îmi iau de mână iubitul/iubita.


26.Iniţiez plimbări cu iubitul/iubita.

Ar fi interesant să îl invitați pe celălalt să vă evalueze, așa cum vă percepe și să comparați propriul rezultat cu evaluarea care v-a făcut-o iubita/iubitul. În felul acesta putem găsi chei esențiale în aspecte care pot fi îmbunătățite în cuplu.
 
Interpretarea testului

  Între 25 – 49 puncte, Inteligenţă Relaţională scăzută. Relaţia ta de cuplu se află blocată pe primul nivel al intimităţii. Este foarte posibil să nu-ţi cunoști nevoile personale și relaţionale, dar aștepţi ca el/ea să ţi le împlinească. Este posibil chiar să ai un obicei neconstructiv de a face remarci dispreţuitoare și alte remarci negative în relaţia ta de cuplu.
În timpul conflictelor cu iubitul /iubita nu ai capacitatea de a-ţi controla mânia și frustrarea și ai tendinţa de a lăsa conflictele relationale nerezolvate așteptând ca timpul să le rezolve. Nu ai timp și răbdarea de a-l asculta pe celălalt și de multe ori în timp ce el/ea comunică cu tine preferi să faci alte lucruri (ex. să te uiţi la TV, să te joci pe calculator, etc.).

Când ai probleme, tendinţa ta este de a te izola și de a nu cere niciodată ajutorul. Nu-ţi exprimi temerile care le ai în viaţă și chiar eviţi apropirea de orice fel deoarece te cam sperie. Ţi se pare firesc ca celălalt să îndeplinească sarcinile în locul tău. Un grup de autocunoaștere te-ar ajuta extraodinar de mult să te descoperi.

Între 50 – 84 puncte, Inteligenţă Relaţională medie. În relaţia ta de cuplu există un nivel al intimităţii destul de bun, iar conflictele au rol de lecţii. În timpul conflictelor cu iubitul /iubita  ai capacitatea de a-ţi controla mânia și frustrarea.
Deși nu știi cum să-ţi exprimi de multe ori afectivitatea, ești deschis/ă să înveţi. Nu-ţi cunoști prea bine nevoile afective, dar dacă le descoperi urmărești să le comunici în cuplu. Poate chiar nu știi limbajul iubirii iubitului /iubitei dar urmărești să afli ce îi comunică iubirea ta și înveţi cum poţi să îl/o faci fericit/ă.

Relaţia de cuplu este pentru tine o modalitate excelentă de autocunoaștere. În trecutul tău ai totuși subiecte tabu care nu ești pregătit/ă să le comunici. Un grup de dezvoltare personală te-ar ajuta foarte mult să te descoperi și să-ţi îmbunătăţești încrederea în sine și inteligenţa emoţională.

 
Între 85 - 125 puncte, Inteligenţă Relaţională înaltă. În relaţia ta de cuplu te bucuri de armonie, fericire, împlinire și intimitate excelente, ceea ce te face să evoci mereu momentele frumoase din relaţia voastră și menţii astfel mereu iubirea vie. Interesul pentru fericirea și starea de bine a ta și a iubitului tău/iubitei tale și a relaţiei, este mereu viu. Urmărești să rezolvi conflictele din fază incipientă pentru a le dezamorsa din fașă. Asculţi ce îţi comunică iubitul/iubita și îi transmiţi astfel grija și preocuparea ta pentru starea sa de bine și fericire.
Comunici nevoile personale și relaţionale iubitului/iubitei și exprimi apreciere și recunoștinţă pentru tot ce este bun și frumos la celălalt și în relaţie. Oferi și primești liber afectivitate, pasionalitate și spontaneitate în relaţia ta de cuplu. Ești creativ/ă și oferi surprize plăcute celuilalt. Relaţia ta de cuplu se bucură de un umor stenic și sănătos.

Ai toate calităţile necesare pentru a trăi o relaţie de iubire ca-n povești. Un grup de dezvoltare personală te-ar putea ajuta să te autodescoperi și să te perfecţionezi și chiar să îi ajuţi și pe ceilalţi să înveţe din experienţa ta.

 Citeşte si:

Grup de dezvoltare personala, Bucuresti

Știi persoane cărora această resursă le-ar fi de folos?

 Trimite-le un link al articolului pe e-mail sau rețelele de socializare.
Iți mulțumesc. Și sperăm, că și ei.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce-si doresc femeile?

Dezvoltare personala, Psihodrama, Autocunoastere

Grup de reală conectare, București